Telepek aktuális helyzete

A projekt keretében megvalósuló Máltai Jelenlét Pont mára minden telepen aktívan működik. 

Sepsiszentgyörgy/Őrkő (RO)

A telepen három fő szociális munkás teljesít szolgálatot. 

A Máltai Szeretetszolgálat által kidolgozott "Játszva megelőzni" program keretében heti rendszerességgel, minden szerdán játszódélutánokat tartanak a gyerekek számára, emellett a telepi fiúgyermekeknek a helyi iskola tornatermében fociedzést tartanak. Táncoktatás múlt évtől elérhető a gyermekek számára, az órákat két tánctanár tartja.

A Jelenlét Pont konténerében kialakított higiénés blokk jól működik, az asszonyok szívesen mosnak, gyerekek rendszeresen fürdenek. A "Nő, mint esély" program már több éve fut a telepen, mely kifejezetten az asszonyokat, kamasz és kisiskolás lányokat célozza meg.

A meglévő telepi program mellett hamarosan elindul egy nagyon időszerű város-rehabilitációs fejlesztés, amely érinteni fogja az őrkői telepet is. Lakások, épületek felújítása van tervben, mely beruházást a helyi önkormányzat fogja finanszírozni.

Szatmárnémeti (RO)

Szatmárnémetiben jelenleg három fő szociális munkás és két fő önkéntes dolgozik.

A Jelenlét Pont kialakítása megtörtént, az elsősegély pont és higiénés blokk üzemel, a mosási, fürdési lehetőséggel rendszeresen élnek a kliensek. Közösségi programok, játszva megelőzni, családi nap, egyéni tanácsadás, tanodai fejlesztés már működik a telepen, baba-mama klub hamarosan elindul. Mára már rendszeressé váltak a foci edzések, kicsiknek és nagyoknak külön csoportokban.

Elmondható, hogy kialakult egy jó bizalmi viszony a kollégák és a lakók között. A polgármesterrel folyamatos a kapcsolattartás, és egyre szorosabb együttműködés kezd létrejönni.

Kisiratos (RO)

Kisiratos településen a program keretében két fő szociális munkás és két önkéntes tevékenykedik.

Máltai Jelenlét Pont mára már zökkenőmentesen működik. A higiénés blokkot mosási és tisztálkodási lehetőséget aktívan használják a lakók. Több programelem rendszeresen valósul meg a telepen (közösségépítő programok, ünnepekre készülődés, sport és higiénés napok, játszva megelőzni), emellett az iskoláskorú gyermekek számára délutáni fejlesztő foglalkozások zajlanak.

Ez év januártól indult be heti rendszerességgel közösségépítés céljából fiúgyermekek számára a fociedzés, melyet a téli hónapokban a helyi iskola tornatermében tartottak. Tavasztól, a jobb időjárás beálltától közösségi programok és baba-mama klub elindítása a terv.

Bihardiószeg (RO)

A telepen három fő szociális munkás van jelen. A Jelenlét Pont kialakításra került, ezzel együtt aktívan működik a közösségi tér és elsősegély pont. Jelenleg az alábbi programok futnak: hetente családlátogatások, beszélgetések, diagnózisok felvétele, hetente egyszer program a szülőknek, szintén hetente egyszer a fiúknak fociedzés, a lányoknak pedig aerobik. Közösségi programok, játszva megelőzni és délutáni fejlesztő programok is rendszeressé váltak.

Az önkormányzattal és a polgármesterrel is jó kapcsolatot alakítottunk ki a hónapok során.  A projekten kívüli szakmai tevékenységbe az önkormányzat is besegít, hamarosan elkezdődik egy játszótér építése a telepen élő gyermekek számára.

A kliensek és a Jelenlét Ponton dolgozó szociális munkások között már kiépült egy bizalmi kapcsolat, a telepen élők szívesen fordulnak hozzájuk segítségért hivatali ügyintézések, krízishelyzetek esetén, gyermekeiket pedig örömmel viszik, illetve engedik el a telepen folyó közösségfejlesztő programokra.

Tatabánya-Mésztelep, Veszprém-Pokoli Torony, Tarnabod, Miskolc-Lyukóvölgy (HU)

A magyarországi telepeken 1-1 szociális munkás dolgozik a programban. 

A Jelenlét Pontok és az intézmények stabilan működnek a településeken, mindemellett a projekt keretében a foglalkoztathatósági szolgáltatások és munkavállalói kompetenciák javításának céljából már minden telepen elindultak az együttműködések a lakosokkal és a helyi munkaügyi központokkal. 

Elsősegély Pontok kialakítása is megtörtént, a már felkészített szociális munkások és önkéntesek koordinálásával működik.

A jó gyakorlatok megosztása és alkalmazása révén elindult a Nő, mint esély program Tarnabodon, Lyukóvölgyben és Tatabányán. 

Közösségi programként rendszeresen családi napok valósulnak meg, mely egyre népszerűbb a helyiek körében. A bizalmi kapcsolat egyre szorosabb a szociális munkások és a kliensek között.