Telepi történetek (január, február)

A négy erdélyi és négy magyarországi telepen, a projekt keretében megvalósuló, januári és februári programok, események, rendezvények. A február hónap szinte minden telepen a farsangi mulatságok és az előkészületek jegyében telt. 

Sepsiszentgyörgy/Őrkő (RO)

Az idei év egy új táncos programmal bővült, melyen nagy érdeklődéssel jelentek meg a helyi gyerekek. Az oktatás egyszerű dalokkal és mozdulatokkal kezdődött, hogy bemelegedjenek a résztvevők. A január másik közösségi sporteseménye egy fociedzés volt, amit a gyerekek nagy örömére egy nagyobb sportcsarnokban tartottak.

Őrkőn is hétről-hétre várják már a helyi gyerekek a folyamatosan zajló "Játszva megelőzni" programokat.  Az első februári program az egészségnevelésről szólt: a gyerekek megismerhették testi, szellemi és szociális egészségüket. Játékos és kreatív feladatok sorozata által a résztvevők tanulhattak testük működéséről, egészségük megőrzéséről. Nem titkolt célja volt a szervezőknek, hogy a gyermekeken keresztül a szülőket is bevonják az egészségnevelésbe, hiszen az egészségtudatos életmód a családban kezdődik.

Februártól rendszeressé váltak a fociedzések, melyek bemelegítéssel kezdődnek, a kis sportolók ezután a passzolást és a labdavezetést gyakorolják. A rendszeresen focizók egyre fegyelmezettebbek: már készen, csoportban várakoznak, összeszedik a felszerelésüket, rendezetten hagyják a ruháikat is. Minden gyerek kapott egy külön összeállított táskát, amiben van saját törülköző, cipő, mez, rövidnadrág és zokni. Az edzések végén a gyerekek rendszeresen igénybe veszik a projekt által létrejött tisztálkodási lehetőségeket. 

Az őrkői február fénypontja kétségkívül a farsangi program volt, mely kézműves foglalkozásokkal, álarcfestéssel és díszítéssel telt. Szakmai sikerként könyvelhetjük el, hogy új gyerekek is csatlakoztak a foglalkozásokhoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tatabánya-Mésztelep (HU)

A "Nő, mint esély" programsorozat keretében a Hatos, illetve Mésztelepen élő nők elsajátíthatták az elsősegélynyújtás alapjait. A tanfolyamon a Cigány Kisebbségi Önkormányzatnál dolgozó közfoglalkoztatott hölgyek vettek részt, akik kezdésként megosztották saját otthoni tapasztalataikat, amikor maguknak is alkalmazniuk kellett valamilyen elsősegély nyújtási módszert.  Az előadást a Magyar Vöröskereszt egyik gyakorlott munkatársa tartotta, aki beavatta a jelenlévőket a felnőtt, gyermek és csecsemő-újraélesztés rejtelmeibe. Ezután megtanulhatták a stabil oldalfektetést és a vérzések csillapításának módszereit is. A résztvevők egyre aktívabban bekapcsolódtak a programba és saját élménybeszámolóikkal egészítették ki az előadást.

Februárban kiderült, hogy átalakul a közmunkaprogram. Ezzel kapcsolatosan a helyi szociális munkás kollégák a lelki segítségnyújtásra fókuszálva, több alkalommal is csoportos és egyéni motivációs beszélgetéseket szerveztek az ott élőknek. Új munkalehetőségek keresésére ösztönözték a lakókat, emellett segítséget nyújtottak számukra az önéletrajz megírásában is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szatmárnémeti (RO)

Úgy tűnik, hagyomány van formálódóban a szatmárnémeti tanodában. Januárban először rendeztek filmklubot az érdeklődő gyerekeknek. A filmet ők választhatták – az egyik fiú friss olvasmányélménye alapján az Egy ropi naplója c. filmet nézték meg. Utána közös beszélgetés alakult ki, a gyerekek lelkesen vitatták meg a filmből levont tanulságokat. Sokaknak máris eszébe jutott néhány film, amit szeretnének a többieknek is megmutatni – és ha van mit nézni, el lehet kezdeni szervezni a következő filmklub-alkalmat is.

Szatmárnémetiben februárban került sor az első Tanoda alkalomra a hosszú téli szünet után, a gyerekeknek hiányzott már a tanoda nyújtotta szervezettség, rendszeresség. Külön öröm volt, hogy érkezett a szatmárnémeti gyerekekhez egy zenetanár, aki a csoport egyik felét furulyázni tanította. Ezalatt a többiek csapatépítő és körjátékokat játszottak, ahol a gyerekek is kipróbálhatták, milyen játékmesternek lenni - a többiek ugyanúgy hallgattak rájuk, mintha a felnőttek vezették volna a foglalkozást.

A szatmárnémeti közösségi programok főképp a tavaszvárás és a farsangra való készülődés jegyében teltek: a gyerekek már a kézműves foglalkozásokon díszeket és álarcokat kezdtek gyártani. A máltai ház három programból álló farsangnak adott otthont – a gyerekek kvízben, táncban és álarckészítésben vehettek részt. Nagy volt a meglepetés, amikor kiderült, hogy az egyik gyermek egy máltai kollégának öltözött. Az eseményt közös ebéd zárta, melynek koronája a farsangi fánk volt. Emellett számos közösségi program, kézműves foglalkozás és játszás valósult meg az év első hónapjaiban.

Veszprém-Pokoli Torony (HU)

Megvalósult az év első családi napja, mely az ott lakó gyermekek és felnőttek közösségi programja volt. A házban dolgozó és a játszóbuszos kollégák közösen bonyolították le ezt a rendezvényt, ahol egy-egy önkéntes is a csapat aktív tagja volt. Sikeresnek bizonyult a program, amelyen a generációk közötti játék kapta a legnagyobb hangsúlyt. Felnőttek és gyerekek közösen kivették a részüket a foglalkozásban/játszásban.

Februárban a nagy igényre való tekintettel sor került a 2019-es év első foglalkoztatási célú összejövetelére a házban. A délután során szó esett a jelenlévők anyagi helyzetéről, meglévő adósságaikról, ezzel kapcsolatos problémáikról, megoldási igényeikről és lehetőségeikről. A felvetett problémák és élethelyzetek tükrében a veszprémi kollégák igyekeztek megoldási alternatívákat felvázolni a jelenlévőkkel együtt, illetve egyéni cselekvési terveket dolgoztak ki velük. A lakók aktívan részt vettek a beszélgetésben, és jelezték, hogy szívesen vennének még hasonló beszélgetéseket a témában.

A projekten kívül ugyan, de a ház életében fontos korszerűsítések zajlottak január hónapban. Folytatódott a fűtő rendszer kiépítése, megtörtént a hetedik és nyolcadik emeleteken a fővezeték bevezetése. Reményeink szerint még az év első felében megvalósul a lakásokra való rákötés és akkor elmondható, hogy a házban mindenhol van fűtés.

Kisiratos (RO)

Januártól a téli szünetet követően újult erővel folytatódik a délutáni tanoda. A jól végzett munka után jobban esik a játék is – ez zárja az összes tanulós alkalmat. Fontos a változatosság, ezért mindig más az eseményt záró móka: hol a társasjáték vagy a kártyapakli kerül elő, hol pedig színeznek, vagy kint játszanak a gyerekek.

Közösségi programként minden szerdán fociedzést tartanak a kisiratosi gyerekeknek. A hideg időjárás miatt egyelőre a helyi általános iskola tornatermében vannak az edzések, de ha jobbra fordul az idő, a szabadban zajlik majd a focitréning. Tíz kisfiú rendszeres résztvevő, mely segít nekik levezetni az iskola után még megmaradt pluszenergiákat és javítja mozgásukat. A szervezők örömmel konstatálták, hogy egy lány is eljött az egyik alkalomra. A résztvevők láthatóan fejlődnek edzésről-edzésre és egyre szófogadóbbak. A kisebbeknek még kicsit nehezére esik a fegyelmezett játék, de a sportos foglalkozások segítenek fejlődni a szabálykövetésben és a többiekkel való együttműködésben.

Kisiratoson is rendszeressé váltak a "Délutáni fejlesztő" foglalkozások – a gyerekek napirendjébe beépült a közös tanulás, ami segíti, hogy hatékonyabban elsajátítsák az iskolai tananyagot és javuljon teljesítményük. Stabil létszámban jönnek, és motivációjukat serkenti, hogy a tanulás után lazításként társasjátékozhatnak vagy kézműveskedhetnek. A tavaszi idő közeledtével pedig egyre több alkalom nyílik a kinti játékra is, hogy a gyerekek tanulásban elmacskásodott tagjaikat is megmozgathassák.

Sikerült jó kapcsolatot kiépíteni a helyi iskola igazgatónőjével, tanáraival és tanítóival. Tanácsokkal látják el a helyi erőt, illetve beszámolnak az általuk észlelt változásokról. A kisiratoson élő családok pedig egyre nyitottabbak, néhányan már a bizalmukba fogadták a máltai jelenlétet, bátrabban fordulnak kérdésekkel az ott dolgozó szakemberekhez.

Tarnabod (HU)

Januárban megrendezésre került egy Családi Nap, a "Tarnabod és Mi" csoporttal karöltve, ahol egy közösen főzött babgulyásra vendégelték meg a faluban élőket. A meleg étel mellé minden család kapott az előre összekészített tartós élelmiszercsomagból. A délután a lányoknak rendezett bizsubörzével folytatódott, ezután pedig megérkezett a meglepetésvendég, Lang Györgyi művésznő. A jelenlévők beszélgethettek vele, és aláírással gazdagodhattak.

A tarnabodi február is a farsang jegyében telt. A helyi iskola példáját követve a Mazsola Biztos Kezdet Gyerekház dolgozói is farsangi bált rendeztek. Az előkészületek már korábban megkezdődtek a jelmezek kiválasztásával valamint a dekorációk készítésével. A fő attrakció természetesen az óvodások színes forgataga volt, de a helyi anyukák is hozzájárultak az ünnep fényéhez a farsangi fánk elkészítésével, melyek hamar elfogytak.  

Az adományként kapott vetőmagok is megérkeztek Tarnabodra, melyet a tanodás gyerekek válogatták szét. Előkészítették a virágmagok helyét, majd az ültetés következett, azóta is nagy izgalommal várják, hogy a magok kikeljenek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bihardiószeg (RO)

A bihardiószegi gyerekházban az új évet nagytakarítással kezdték. A gyerekek is besegítettek: a lányok sepregettek, a fiúk pedig a karácsonyi díszeket szedték le. A munka közben elmesélték, milyen érzés volt a karácsonyi előadás, mennyire izgultak a fellépés előtt. A munka végeztével - hogy felidézzék az ünnepi hangulatot - újranézték a karácsonyi előadást felvételről.

A telepen dolgozók meghirdették a helyi közösség tagjainak, hogy adományba kapott ruhaneműt fognak szétosztani. Megtervezték a délután menetét, csokis kenyérrel várták a résztvevőket, de az esemény kicsit kaotikusabban zajlott, mint azt tervezték.

A február folyamán több említésre méltó közösségi esemény is zajlott Bihardiószegen. Közösségi találkozó alkalmával lehetőségük nyílt a lakóknak megismerkedni Acél Dórával, aki egy pénzügyi témájú program munkatársaként mutatta be projektjét, melynek célja a pénzügyek tudatosabb kezelése, az adósságcsapdák elkerülése. A tervek szerint a kurzus végén a résztvevők saját vállalkozást is indíthatnak – ehhez a projekt anyagi, szakmai támogatást is nyújt – ezek feltételeit Acél Dóra a jelenlévőkkel is ismertette.

Ezen felül sor került a Máltai Jelenlét Pont konténer körüli tér szépítésére, mely régóta közös szívügye a helyi közösségnek. A helyiek tele voltak ötletekkel: felmerült a zöldövezet, a játszótér, a focipálya kialakítása is, hiszen a szülők nagyon szeretnék, ha gyermekeik méltó körülmények között játszhatnának lakóhelyükhöz közel. A telep lakói akácfákat is kaptak ajándékba, így már megtörtént az első lépés a megszépülés felé. A helyi munkatársak örömmel látták, hogy a bihardiószegiek magukénak érzeték a tervet, készek együttes erővel tenni az ügy érdekében.

Miskolc-Lyukóvölgy (HU)

Sor került az Újévköszöntő Közösségi Napra, melynek megszervezésében és lebonyolításában a Lyukóvölgyi Közösségi Ház munkatársai, közfoglalkoztatottjai és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fiatal önkéntesei vettek részt. A kollégák a helyi lakosokkal közösen paprikás krumplit készítettek. A gyerekeket kézműves játékok és vetélkedők várták. Az ehhez hasonló események nemcsak a közös szórakozás és az együtt töltött idő miatt fontosak: sok helyi lakosnak létfontosságú, hogy a hosszú, zord januárban egy tál meleg ételhez jusson.

A „Nő mint esély” programelem keretében februárban a lyukóvölgyi lányokat, anyákat és nagymamákat a helyi kollégák közös találkozóra invitálták. A beszélgetést és tapasztalatcserét kiegészítette egy ingyenes ruhabörze. Pozitív visszajelzésekeket kaptunk a nők köréből, így igény mutatkozik a program rendszeresítésére. A turkáló ideje alatt gyermekfelügyeletet is biztosítottak, hogy az unatkozó lurkók miatt se kelljen aggódni.

Önszerveződő közösségi kezdeményezésként ez alkalommal is főzőklubot tartottak a helyi asszonyok. A kellemes időtöltés mellet alkalmat kaptak a problémák megosztására és megoldási lehetőség megvitatására, emellett számtalan készséget is elsajátíthatnak a résztvevők (tolerancia, empátia, jó kommunikáció), melyek a társas életben való sikeres együttműködést segítik elő.

A projekt keretében, február hónapban munkaerőpiaci tanácsadásra is sor került, melyen nagy számban jelentek meg helyi munkaképes nők. Az ott élők aktívan bekapcsolódtak az előadásba és igény mutatkozott egy újabb alkalom összehívására.