II. Műhelymunka

A projekt keretében megvalósított második műhelymunkán, a telepen dolgozó szociális munkások és a projektben dolgozó munkatársak részvételével ez alkalommal a konfliktuskezelési technikák alkalmazhatóságával foglalkoztunk.

A műhelymunka kezdéseként a telepek vezetői szóban vázolták az aktuális helyzetet, fókuszálva a problémás esetekre. Külső tréner bevonásával a konfliktuskezelés elméleti alapjairól hallhattunk előadást. Egy konkrét eset mentén a konfliktuskezelési technikákat gyűjtöttük össze, különböző megoldási lehetőségek keresve, mindezek alkalmazhatóságát a következő napon tovább mélyítettük.

A műhelymunkák szempontrendszerét figyelembe véve, most is egy projekthelyszín közelébe szerveztük a találkozót, mely lehetőséget adott, ha csak egy kis időre is, a telep életébe való bekapcsolódásra. Előre készültünk aszfaltjátékok festésével, ezáltal maradandót hagyva az ott lakók és főként a gyerekek számára. A telepbejárás alkalmával szakmai nehézségek és kihívások mentén, mindenki számára alkalmazható új tudásra és élményekre is szert tettek a kollégák.

A második napon, szakmai kiscsoportos műhelybeszélgetés keretében az egyes telepeken dolgozó szociális szakemberek, játszóbuszos kollégák és önkéntesek vegyes csoportokra bontva, egyéni esetek mentén egy általános, mindenre alkalmazható konfliktuskezelési technikát dolgoztak ki. Az egyes eseteket a csoport tagjai személyes tapasztalataik és megélt eseményekből merítették.